Vallisaaren päätön eversti

VALLISAAREN PÄÄTÖN EVERSTI

Päättömästä everstistä on tullut Vallisaaren kuumin hitti. Oppaat kertovat, mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita saaren kummituksesta. Ohessa on faktaa. Julkaisin kertomuksen eversti Notarasta uusimmassa kirjassani Keisarin perintö – kertomuksia Helsingin sotilassaarten historiasta (Gummerus 2016).

”Päätön eversti

Vallisaaressa kummittelee. Tarina päättömästä everstistä, joka hirtettiin suureen lehmukseen Aleksanterinpatterille johtavan tykkitien varteen, on kiertänyt saaren asukkaiden keskuudessa sadan vuoden ajan. Kummitukset kiinnostavat ja monella kesäisellä saaristoristeilyllä oppaat pitävät tarinaa yllä.

Tarina on ollut vakuuttava. Monet vallisaarelaiset ovat aidosti uskoneet siihen. Ehkä tarina on myös ollut tehokas keino pitää lapset pois kielletyltä ammusvarastoalueelta. No on takana hitunen tottakin. Viaporin kapinassa kesällä 1906 kapinalliset surmasivat Suomenlinnassa raa’asti Viaporin tykistökomentajan, eversti Aleksandr Dmitjevitš Notaran.

Eversti Notara asui Lauttasaaressa. Herätessään kapinan tykkituleen, hän lähti yhdessä kenraali Agajevin kanssa soutumiehistön kuljettamana Suomenlinnaan. Veneen tullessa Tykistölahdelle, Iso-Mustasaaren ja Susisaaren väliseen salmeen, he eivät noudattaneet kapinallisten pysähtymiskäskyä. Venettä kohden avattiin tuli. Notara haavoittui. Agajev pidätettiin, kun vene tuli rantaan. Verta vuotava Notara pyysi venemiehiä kantamaan hänet sairaalaan. He nostivat hänet paareille ja lähtivät kantamaan tykistökomentajaa kohti Viaporin merisotilassairaalaa. Iso- Mustasaaren ja Susisaaren sillalla heitä vastaan tuli juopunut kapinallisjoukko, joka vaati, että Notara on laskettava alas. Alkoi raju sanaharkka:

”Viekää minut sairaalaan ja äkkiä!” eversti komensi. Seurasi käsky ryhmänjohtajalta: ”Veikot, kantakaa everstiä!” Notara karjui: ”No vilkkaasti vauhtia ilkimykset!” Kyllä vielä saatte kyytiä!” Tykkimiehet suuttuivat: ”Hiljaa verenimijä!” Notara ei asettunut: ”Join vertanne ja tulen juomaankin! Te joudutte ammuttavaksi! Hirteen!”

Kapinalliset menettivät malttinsa ja ampuivat sarjan laukauksia everstiä kohden. Notara vaikeroi tuskissaan. Häntä kohden ammuttiin uusi laukaussarja ja eversti heitettiin sillalta mereen. Notara ei uponnut. Hänet nostettiin ylös matalasta vedestä. Everstin kaulaan sidottiin kivi ja hänet hukutettiin sillalta syvään veteen. Kapinan päätyttyä eversti Notaran ruumis kuljetettiin Pietariin ja sieltä Odessaan haudattavaksi.

Kansan tarinoissa päätön eversti vaeltelee edelleen Suomenlinnassa ja Santahaminassa. Lähes yhtä sitkeästi päättömän everstin kanssa kiertävät tarinat salaisista tunneleista, joita venäläiset ovat rakentaneet Suomenlinnasta Vallisaareen ja Santahaminasta Kuninkaansaareen, eräissä tarinoissa jopa Santahaminasta Suomenlinnaan. Tunnelit ovat todella salaisia, koska kukaan ei tiedä niistä yhtään mitään. Paitsi santahaminalaiset pojat, jotka 1930-luvulla luolan suuaukkoa etsiessään tipahtivat 1800-luvulla toimineen Santahaminan tiilitehtaan maanalaiseen tiilenpolttouunin.”

_MG_5307_päätön eversti
Päätön eversti nähtiin vaeltamassa Vallisaaren lehmuskujalla keväällä 2016. Kuva Jukka Tolin.