Aarresaaret (Gummerus 2014)

Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto

Ulkosaarten kehä on aina vartioinut ja puolustanut Helsinkiä. Aikanaan se puolusti myös Pietaria ja Ruotsia. Saarilta on vuosisatojen ajan tähyilty erivärisissä univormuissa milloin länteen, milloin itään. On odotettu pelastajia ja pelätty hyökkääjiä, rakennettu linnoituksia tuhansien miesten ja hevosten voimin. Viruttu vankileireillä ja kaivettu satamäärin hautoja. Ihmisen rakentaessa saaria on niiden luonto on mukautunut tapahtumiin ja käyttänyt uudet mahdollisuudet hyväkseen. Tykkituli, sotaväen toiminta ja linnoitustyöt ovat muuttaneet maisemaa ja tarjonneet elinmahdollisuuksia uusille kasveille ja eläimille. Vaihtuvien asukkaiden mukana on saarille päätynyt istutettuina ja salamatkustajina uusia kasveja. Paljaaksi kulottunut maa on kutsunut paahdekasveja, ja hyönteiset ovat seuranneet perässä. Luolat ja ammuntaradat sopivat lepakoille, matelijoille, mäyrille ja supikoirille. Linnoitusten betoni on kalkinnut maaperän, josta kohoaa uskomattoman rehevä kasvillisuus. Yläilmoista saapuu ilmavirtausten mukana harvinaisia perhosia ja sudenkorentoja. Aarnimetsät ovat paitsi antaneet suojaa sotilaille, myös elinpiirejä lukemattomille hyönteisille ja linnuille.   Saaristo-opas, luontokuvaaja ja tietokirjailija Jarmo Nieminen on tarkkaillut ja kuvannut Helsingin edustan saaria kymmeniä vuosia. Tunnelmalliset kuvat ja tarinat saarten ainutlaatuisesta luonnosta ja niiden historiasta on koottu kiehtovaksi kirjaksi. Tervetuloa luontoretkelle salaperäisille sotilassaarille.

Jarmo Nieminen
KIRJAILIJA
Jni_omakuva_IMG_0928_800x450px
Yleisesikuntaeverstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen (s. 1959) on toimittanut aiemmin mm. teokset Teloitettu totuus – kesä 1944 (2008, yhdessä Jukka Kulomaan kanssa), Rintaman poliisi – Valvontaupseerin päiväkirja 1941-1944 (2010).

KIRJAN TIEDOT
Sidosasu Sidottu Sivumäärä 168 Koko 295 x 235 mm
Kirjastoluokka 42.33 ISBN 9789512097043
Gummerus kustannus, kesäkuu 2014
Kirjamuodot Kirja
Kategoriat Tieto- ja harrastekirjat
Avainsanat ELÄIMET JA LUONTO ELÄMÄKERRAT JA MUISTELMAT ERÄ, METSÄSTYS JA KALASTUS HELSINKI HISTORIA KERTOMUKSET KUVAKIRJAT MAANTIEDE SOTA SUOMI