Ainutlaatuinen Isosaari avautuu kesäkuussa yleisölle

Senaatti-kiinteistöt ja Suomen Saaristokuljetus Oy tiedottavat
Mediatiedote 9.5.2017


Yli sata vuotta sotilassaarena toiminut Isosaari avautuu tänä kesänä suurelle yleisölle. Senaatti-kiinteistöt on päättänyt vuokrata puolustusvoimien käytöstä vapautuneet rakennukset ja käyttöoikeuden maa-alueisiin Suomen Saaristokuljetus Oy:lle. Reilun puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitseva saari avautuu yleisölle lauantaina 10. kesäkuuta ja tilausryhmille jo kuluvan kuun aikana.  

Isosaari on 67 hehtaarin kokoinen avomeren saari. Merimatkaa Kauppatorilta kertyy 9,5 kilometriä. Kuva Jarmo Nieminen

”Isosaarta ollaan kaavoittamassa uuteen käyttöön. On hienoa, että voimme avata saaren jo nyt ja tarjota upean vierailukohteen kaikille kiinnostuneille.  Suomen Saaristokuljetuksen konseptissa painottui monipuolinen ja monimuotoinen vapaa-ajan palveluiden tarjonta, mikä tarjoaa myös arvokasta kokemusta saaren tulevaa käyttöä ja kehitystarpeita varten ”,toteaa johtaja Mauri Sahi Senaatti-kiinteistöistä.

Vuokrattavaan kokonaisuuteen kuuluu 4–5 rakennusta, kerhorakennus, saunoja sekä vanha ruokala.  Saaressa on myös kaksi hiekkauimarantaa ja 9-reikäinen Suomen vaativin par-3-golfkenttä, jonka lajille vihkiytynyt saarelainen rakensi jo 1980-luvulla.

Saarella hyvät palvelut

”Saarelta löytyvät oikeastaan kaikki samat fasiliteetit ja palvelut, mitä mantereeltakin. Sinänsä tämä on harvinaista, koska kohde sijaitsee kuitenkin ulkosaaristossa”, kertoo Suomen Saaristokuljetus Oy:n toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg.  ”Isosaaren kerhorakennus palvelee nälkäisiä ja janoisia asiakkaita aamusta myöhään iltaan. Kerhorakennuksen merenrantaterassi tarjoaa huikean näkymän selän yli Suomenlinnaan ja mantereelle.  Opastetut saarikierrokset, yleisölle avoimet saunat, nähtävyydet, ainutlaatuinen luonto ja tietenkin suojaisat hiekkarannat tekevät Isosaaresta kyllä varsin uniikin vierailukohteen”, Ståhlberg jatkaa.

Isosaaren legendaarinen kerho. Kuva Jarmo Nieminen

 

Suomen Saaristokuljetus Oy liikennöi Isosaareen kahdella lautalla tunnin välein. Laivaliput ja opastuksen voi ostaa etukäteen nettikaupasta, jolloin laivaan mahtumista ei tarvitse jännittää. Kyytiin noustaan Kauppatorilta Suomenlinnan lautan länsipuolelta sijaitsevalta pistolaiturilta. Lisäksi ryhmille järjestetään yksityistilauksia, jotka voivat sisältää opastusta, ruokailua ja esimerkiksi saunomista. ”Isosaaressa on kolme hyväkuntoista saunaa rannan välittömässä läheisyydessä. Voimme saunottaa jopa 80 hengen ryhmiä kerrallaan”, Ståhlberg kertoo.

Saarelle voi juhannuksesta lähtien tulla omalla veneellä, kun noin 30-paikkainen vierasvenesatama valmistuu.  Suunnitelmien mukaan vierasvenesatama on avoinna joka päivä elokuun loppuun saakka ja syyskuussa viikonloppuisin. Golfia pääsee pelaamaan maanantaisin, jolloin saarelle ei tuoda yleisöristeilyillä muita ryhmiä. Myös telttailu saaressa on mahdollista. Ståhlbergin mukaan Isosaaresta on tarkoitus rakentaa ympärivuotinen matkailukohde.

Kaavamuutoksella uutta käyttöä

Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Saaristokuljetus Oy:n nyt solmima vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi saaren kaavakehityksen ajan. Kaavakehityksen yhteydessä ratkaistaan alueen käyttötarkoitus ja lisärakentamisen mahdollisuudet.

Valtion toimitilastrategian mukaan Senaatti-kiinteistöt pyrkii luopumaan kiinteistöistä, joille valtiolla ei enää ole käyttöä.  Kaavoituksen yhteydessä muuhun kuin puolustusvoimien käyttöön osoitetut saaren alueet on tarkoitus myydä aikanaan pois valtion omistuksesta.  Tämä edellyttää kaupunkisuunnitteluviraston tekemää kaavamuutosta sotilassaaresta muuhun käyttöön.  Isosaaren tulevaisuuden suunnittelutyössä on mukana myös Museovirasto.

Tervetuloa toimittajavierailulle Isosaareen maanantaina 5.6.

Järjestämme toimittajille mahdollisuuden tutustua saareen maanantaina 5. kesäkuuta klo 9.00.  Lähetämme tilaisuudesta erillisen kutsun ja tarkemman ohjelman lähempänä ajankohtaa.

Lisätietoja


Suomen Saaristokuljetus Oy:

Tomi Ståhlberg, 050 538 3630, tomi.stahlberg@suomensaaristokuljetus.fi
Asiakaspalvelu 0500 102 111, Saariyhteys 0400 602 602
info@visitisosaari.fi
www.visitisosaari.fi
Senaatti-kiinteistöt:

Johtaja Mauri Sahi, kiinteistökehitys ja -myynti 0400 376 303

Senaatti-kiinteistöt on teettänyt saaresta kulttuuriympäristöselvityksen, joka tarjoaa mielenkiintoista tietoa mm. saaren historiasta:

https://www.senaatti.fi/filebank/5404-2016_Livady_Helsinki_Isosaari.pdf