Luonto

Jarmo Nieminen 2016
Jarmo Nieminen 2016

Kruunuvuoren selän eteläistä sivustaa vartioi suljettujen sotilassaarten ketju; Vallisaari–Kuninkaansaari–Santahamina. Saarten pohjoisrannat ovat suojaisia. Etelärannoilla avomeren myrskyt ja jäät silottavat kalliot kymmenien metrien leveydeltä tasaisiksi ja paljaiksi.

Kasvillisuus on niukkaa verrattuna saarten pohjoisrantojen vehmaisiin rantoihin. Viaporin venäläinen merilinnoitusrintama perustettiin 1800-luvun puolivälissä saman saariketjun jatkeeksi. Miessaari, Rysäkari, Melkki, Katajaluoto, Harmaja, Kuivasaari, Isosaari, Itä-Villinki ja Eestiluoto muodostivat merilinnoituksen ulkokehän. 1. maailmansodassa saaret linnoitettiin ja suomalaiset jatkoivat niiden rakentamista seuraavien vuosien aikana.

Saarten luonto järkkyi, kun metsät kaadettiin, kallioihin rakennettiin tykkiasemia ammusluolineen ja rannat louhittiin vaikeakulkuisiksi maihinnousujen estämiseksi. Saariin tuotiin Santahaminasta suunnattomat määrät hiekkaa. Nyt 100 vuotta myöhemmin samat paikat suojaavat harvinaisia eläin- ja kasvilajeja, jotka ovat monin paikoin kadonneet muualta.